100 de ani de când femeile din Statele Unite au dreptul de a vota

Azi, 26 august 2020, Statele Unite ale Americii sărbătoresc 100 de ani de când femeile au dreptul constituțional de a vota. Prin Amendamentul nr. 19, din 1920, la Constituția Statelor Unite, se interzice statelor și guvernului federal să nege dreptul la vot cetățenilor Statelor Unite bazat pe sexul acestora.

Nici nu ne imaginăm în prezent că ar putea fi limitat acest drept femeilor, drept pentru care cineva s-a luptat ani de zile. S-au organizat marșuri, demonstrații și chiar s-a facut greva foamei. Mai bine de 100 de ani s-a dus luptă și muncă de convingere pentru recunoașterea dreptului la vot femeilor americane.

În România dreptul constituțional de a vota a fost recunoscut și femeilor  doar din anul 1938, și doar pentru femeile de peste 30 de ani. Abia în 1948, prin Constituție, se introduce dreptul la vot universal tuturor persoanelor majore, indiferent de sex.

În momentele în care nu ne vine să mergem la vot, fie că sunt alegeri locale, parlamentare, prezidențiale sau referendumuri, ar fi bine să ne gândim că în România, acum 90-100 de ani, femeile nu puteau să își manifeste părerea prin vot.

Posibilitatea de a vota nu este doar un drept, ci și o responsabilitate și îndatorire cetățenească. Atunci când ne vine să ne plângem de reprezentanții noștri ar trebui să ne verificăm cărțile de identitate mai întâi pentru a vedea dacă ne-am făcut datoria.

Având în vedere că alegerile locale se apropie cu pași repezi, haideți anul acesta să ne studiem și să ne analizăm candidații, iar apoi să mergem cu toate la vot, să ne folosim această putere pentru care s-a luptat decenii întregi.

+