„A doua cădere” a Constantinopolului

Astăzi, Sf. Sofia va redeveni moschee iar după 100 de ani se va oficia prima rugăciune musulmană în prezența lui Erdogan și a mai multor oficiali.
 
Îgnorând protestele formale, Erdogan a reușit să ducă până la capăt transformarea Sf. Sofia în moschee. Pentru a nu deranja contemplația acestuia, mozaicurile vor fi acoperite cu draperii iar la intrarea în catedrală se va afișa noua denumire: „marea moschee Hagia Sofia”.
 
Pe lângă aspectul religios (ofensator la adresa ortodocșilor), decizia reprezintă o dorință a președintului de a face pe plac curentului mulsuman radical (principala sursă de voturi) dar este și însoțită de un simbolism aparte, parcă dorind să amintească Europei că acum câteva sute de ani întreg Occidentul tremura de imperiul cu capitala la Bosfor.
 
De la Primul Sinod Ecumenic, Niceea (325), unde au fost prezenți doi episcopi din părțile noastre (Marcu Tomensis și Teofil) și continuând cu perioada Imperiului Otoman, unde domnitorii români au avut o relație strânsă cu Patriarhia de la Constanitopol (Vasile Lupu a reușit să salveze Patriarhia Ecumenică aflată în colaps financiar), istoria poporului român este legată de Imperiul Bizantin, cel mai lung imperiu din istorie, și nu putem să nu semnalăm lipsa de reacție a oficialilor români. Nu e de mirare când și o parte a presei din România tratează subiectul cu superficialitate și e mai degrabă preocupată de ce se va întâmpla cu pisica Gli decât de decizia lui Erdogan.
 
 
Poate deloc surpinzătoare tăcerea rușilor care atunci când atacă Uniunea Europeană se prezintă drept cruciați iar când sunt în joc interesele economice și strategice cu Turcia uită de creștinism și devin mielușei.
 
Rămâne doar să salutăm decizia Bisericii din Grecia care a luat hotărârea ca la momentul când se oficiază rugăciunea musulmană, să se tragă clopotele și să se citească Apărătoare Doamnă în toate Bisericile din țară (ca în situație de război).
 
În aceste condiții, oare cât mai durează până când Erdogan își va muta reședința prezidențială la palatul Topkapî?
+