Atenție, ceva despre atenție !

Viața noastră de zi cu zi este foarte interesantă și plină de surprize. În fiecare zi aflăm lucruri noi, frumoase și demne de toată prețuirea. Aflăm lucruri pe care ar trebui să le punem la inimă, și lucruri care ar trebui să fie aruncate. Omul este o fire sensibilă și ușor de manipulat, iar unii oameni profită de chestia asta și încearcă să ne fure, atât pe plan intelectual cât și material.

Să fim atenți la cei care ne fură mintea, pentru că aici e jocul cel periculos pe care-l fac oamenii vicleni, e periculos pentru că nici nu observăm cum ne spală pe creier și ne introduc idei false și dăunătoare. Și la lucrurile materiale ar trebui să fim atenți, pentru că ne-au costat și ele o parte din viață, dar, măcar când ne dispare un lucru material sau palpabil, noi îl observăm și încercăm să-l redobândim, ceea ce nu putem spune și despre lucrurile sufletești sau intelectuale.

Să nu mâncăm roșcovele porcilor, să nu ne alimentele creierul cu orice informație, să nu citim orice carte, sunt cărți pe care mai bine să nu le citești, că cititul trebuie să subțieze (nu să îngusteze !) și să ne păstreze sănătoși mintal la fel ca și mâncarea – doar nu orice mâncare e bună, nu?

Când intrăm în vreun local, observăm cum cântă muzica. Acesta e un joc psihologic, care ne îmbată mintea ne ademeneşte prin cuvinte dulci și fraze îmbătătoare pentru a consuma mai mult. Însă, dacă nu suntem atenți,  suferim dublu și la pachet.

Să fim mereu într-o stare de trezvie (aici nu mă refer la somn, pentru că el e scuzabil și chiar necesar), oriunde ne-am afla și cu orice am fi vorbit.
Atenția ne prelungește viața.

Să fim atenți ca să observăm tot ce se întâmplă în jur, dar să nu judecăm pe nimeni.

A avea atenție, înseamnă a fi mereu în stare de trezvie. A avea o conștiință curată și matură este un lucru greu de dobândit. Nu există nimic mai periculos în viața asta decât a avea o conștiință care mereu să te forțeze, să te dezamăgească și să te deznădăjduiască, dar pe de altă parte, ce poate fi mai bine decât o conștiință care să te facă demn de ceea ce ai făcut tu până acum, să-ți dăruiască îndrăzneală și să te ocrotească în momente de cumpănă ? A avea o astfel de conștiinţă e posibil numai când suntem treji.

Să fim atenți toată viața, la toată viața, prin atenție vom dobândi tot, chiar și Raiul.

Fii treaz și încearcă să vezi de ce ești atras când ai timp liber, când nu știi ce să cumperi, când nu știi ce carte să citești, când nu știi ce să mănânci etc… și vei observa de ce ești dependent și ce te distruge sau din contra, vei observa ce te formează.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Ilarion Boian, Chișinău, 2019

+