Catedrale arse într-o Europă mută

La doar 15 luni după incendiul care a răvășit catedrala Notre Dame, un act de vandalism împotriva creștinismului și a patrimoniului mondial ne-a atras atenția săptămâna aceasta.

Catedrala gotică Sf. Petru și Pavel din Nantes, a cărei construcție a început în secolul al XV-lea, a fost incendiată de un către un imigrant din Rwanda, anunță The Guardian. Atacatorul, care a aprins focul în mai multe locuri din catedrală la data de 18 iulie, a fost identificat și plasat în arest sambătă (25 iulie). Incendiul a reușit să distrugă mai multe obiecte de patrimoniu, inclusiv un tablou datând din sec. al XIX-lea al artistului Jean-Hippolyte Flandrin.

Foto: Getty

Foto: Getty via The Guardian

Pe lângă Notre Dame și Saint Sulpice, Nantes devine a treia catedrală importantă incendiată în Franța, în decurs de un an jumate, ceea ce ne face să credem că situația a scăpat din mâinile hazardului iar actele acestea sunt deliberate. Această supoziție este confirmată și de către reprezentații Bisericii Catolice din Franța care avertizează că incendierea bisericilor a devenit o nouă țintă a extremiștilor.

Ministrul francez de Interne anunță că în Franța anului 2019 au avut loc nu mai puțin de 1045 de atacuri împotriva bisericilor, comparativ cu 1063 de atacuri în anul 2018. Publicația The Sun ne prezintă declarația politicianul francez Valérie Boyer care menționează că situația este alarmantă: în fiecare zi sunt vandalizate două biserici în Franța.

Pentru a întelege mai bine gravitația situației din Franța, site-ul www.christianophobie.fr contabilizează bisericile franceze care au fost distruse sau vandalizate în fiecare lună. Putem vedea că avem de a face cu un adevărat fenomen și nu doar cu cazuri izolate.

Rămâne speranța că o să avem discernământ să alegem oameni politici capabili, care vor integra pe agenda lor situația Bisericii într-o lume pornită spre dărâmarea valorilor și ștergerea din memorie a propriilor repere istorice.

(sursă foto articol: Fondation du Patrimoine)

+