Ce se întâmplă în Belarus? Se scrie istorie.

Svetlana G. Tikhanovskaya votând la Minsk în august 2020. Photo credit: Misha Friedman/Getty Images

Miezul problemei din Belarus

Protestele din Belarus din ultima săptămână au ca temei falsificarea rezultatelor voturilor alegerilor prezidențiale care au avut loc în data de 9 august 2020, în urma cărora Alexander Lucashenko a fost reales președinte pentru al șaselea termen consecutiv. Și-a început primul mandat de președinte în anul 1994, iar de atunci s-a familiarizat atât de mult cu această funcție încât nu crede că există cineva mai potrivit decât el pentru a ocupa acest loc.

Lukashenko este de 26 de ani președinte, fiind considerat de unii „ultimul dictator al Europei”, iar acum se susține că ar fi câștigat 80% din voturi.

Popularitatea lui Lukashenko printre cetățeni nu este foarte clară, deoarece sondajele independente nu sunt permise, iar cele care se realizeză sunt controlate de către guvern. Însă, să fim sinceri, care dintre politicieni poate să se mențină agreabil pentru 26 de ani la rând? 

Prin Constituția din 1994 o persoană putea să îndeplinească funcția de președinte pentru maxim două mandate, însă, printr-o modificare a Constituției, supusă referendumului în 2004, limita a fost înlăturată, Lukashenko având posibilitatea să rămână președinte cât dorește, dacă își păstrează puterea în continuare. 

Ce s-a întâmplat la aceste alegeri?

În afară de alegerile din 1994, corectitudinea tuturor celorlalte alegeri având ca rezultat numirea lui Lukashenko ca președinte a fost pusă sub semnul întrebării, în special, având în vedere numărul mare de voturi care că i-au adus victoriile.

La alegerile din anul acesta, pe fondul arestării a doi contracandidați ai lui Lukashenko, iar altul părăsind țara, soția unuia dintre candidații arestați, Svetlana Tikhanovskaya, s-a înscris în cursa pentru prezidențiale, având suținerea altor două femei implicate în campaniile celor „retrași” din cursă.

În timpul campaniei Tikhanovskaya a reușit să strângă mulți susținători în jurul ei, oameni dornici să vadă o schimbare pe scena politică a țării, nemulțumiți de corupție, de sărăcie, de salariile mici și, mai nou, de felul în care a fost administrată pandemia creată de noul coronavirus.

Deși, această profesoară de engleză, în vârstă de 37 de ani, a adus un licăr de speranță în sufletul celor din Belarus, ziua alegeriilor a venit neîntâziată, iar împreună cu ea s-au răspândit și zvonurile despre posibile falsificări ale voturilor, neexistând niciun observator independent care să participe la organizarea alegerilor.

După încheierea voturilor, la numărătoarea oficială a reieșit că Lukashenko câștigat un nou mandat, obținânt 80% din voturi, în timp de Tikhanocskaya a obținut doar 10%, deși aceasta susține că în locurile unde voturile au fost numărate corect, a obținut 60-70%. 

Imediat după alegeri, Tikhanovskaya a încercat să conteste rezultatul alegerilor, însă după ce a fost reținută timp de câteva ore, a fost obligată să părăsească țara, plecând în Lituania, unde și-a trimis și copiii anterior alegerilor.

Consecința falsificării alegerilor

După anunțarea rezultatelor în urma cărora Lukashenko își continuă lunga conducere a Belarusului, cetățenii nemulțumiți au ieșit în stradă, protestând, în mare măsură, pașnic. Aceștia au fost întâmpinați, trei zile la rând, agresiv de către forțele de ordine, fiind bătuți cu bastoane. De asemenea, au fost folosite spray-uri lacrimogene, grenade palarizante și gloanțe de cauciuc. 

Nu ne amintește cumva acest lucru de evenimentele petrecute la noi în 10 august 2018? Există câteva similitudini, nu?

Au fost arestate în fiecare seară câteva mii de persoane, care au fost bătute și înghesuite în celule suprapopulate. În urma arestărilor protestele au continuat în preajma locurilor de deținere și pe străzile marilor orașe, în special la Minsk. Internetul a fost împânzit de fotografii ale femeilor îmbrăcate în alb, cu un trandafir în mână, mărșăluind pe străzi în semn de solidaritate.

Deși atât Uniunea Europreană, Națiunile Unite cât și Statele Unite ale Americii și-au arătat dezaprobarea și îngrijorarea cu privire la felul în care au fost organizate alegerile în Belarus și cu privire la protestele organizate în ultimele zile, totuși, Rusia și China au aprobat și recunoscut realegerea lui Lukashenko, felicitându-l pe acesta din urmă.

Urmează o revoluție în Belarus? Va avea loc un schimb de puteri?

Rămâne de văzut.

+