Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre C. S Lewis

 

Despre C. S. Lewis (1898-1963), autorul seriei Narnia, avem multe informații. Însă există și detalii mai puțin cunoscute despre el, cum ar fi acela că în copilărie își alesese numele de Jack și, drept urmare, apropiații i se adresaseră numai așa. Sau faptul că a murit în 22 noiembrie 1963, în aceeași zi cu președintele american, John F. Kennedy. Iată alte cinci lucruri interesante despre el:

  1. A fost deja faimos înainte de a scrie Cronicile din Narnia

Deși Lewis este cunoscut mai ales datorită Cronicilor din Narnia, cu ani înainte de publicarea acestei cărți, în luna septembrie a anului 1947, el a apărut pe coperta celebrei reviste Time, la puțină vreme după apariția ultimei sale cărți Despre minuni, și ca urmare a succesului pe care îl avusese cartea Scrisorile lui Zgândărilă.

  1. S-a căsătorit de două ori cu aceeași femeie

Majoritatea lumii știe că Lewis a luat-o de soție pe Joy Davidman Gresham. Dar oare câți știu că a făcut-o de două ori? Prima dată a avut loc pe data de 23 aprilie 1956, în cadrul unei căsătorii civile, doar din dorința de a o ajuta să rămână în Anglia și de a împiedica deportarea ei și a celor doi fii înapoi în America. Puțini dintre cunoscuții lui au știut acest lucru la acea vreme. Peste aproape un an, are loc o a doua ceremonie de căsătorie la Spitalul Churchill din Oxford, în 21  martie 1957, pe când Joy suferea de cancer. De această dată, Lewis a vrut să-și declare dragostea pentru ea în fața lui Dumnezeu și a celor din jurul lor.

  1. A luptat în al primul război mondial și a fost rănit

Lewis s-a înrolat voluntar în armata britanică în 1917. În luna noiembrie a aceluiași an a plecat în Franța, iar în vara lui 1918 a fost rănit la Mont-Bernanchon,

  1. A scris trei cărți sub pseudonim

La începutul carierei sale de scriitor, el a scris două cărți de poezii Spirite în robie și Dymer, sub pseudonimul Clive Hamilton (Clive fiind, de altfel, primul său prenume, iar Hamilton numele de fată al mamei lui). Apoi, peste mulți ani, Lewis a semnat cartea De ce Doamne? O radiografia a suferinței, sub numele de N. W. Clerk. Cartea prezintă experiențele prin care el a trecut ca urmare a morții soției sale, Joy. Volumul a fost republicat postum, avându-l pe Lewis ca autor.

  1. A predat filozofie înainte de a preda literatură engleză

La începutul carierei sale didactice, între anii 1924- 1925, Lewis a predat filozofie. Faptul că făcuse studii clasice, de filozofie și de istorie antică, i-a permis să ocupe postul de profesor de filozofie la Trinity College, din Oxford, post lăsat vacant de fostul său tutor, Edgar Frederick Carritt, care plecase să predea în străinătate.

Sursa: Christianity Today, Noiembrie, 2020

+