Cine este Theodor Paleologu şi de ce ar fi bun de preşedinte

Theodor Paleologu s-a născut la București în 1973, în familia scriitorului Alexandru Paleologu, care a fost ambasador al României în Franța și senator al PNL vreme de 12 ani. Călcând pe urmele pașilor tatălui său, Theodor Paleologu este un ilustru academic, absolvent de Sorbona și prestigioasa École Normale Supérieure, care pregătește elitele Franței, unde și Emmanuel Macron, actualul preşedinte francez, a încercat fără succes să intre de două ori [1]. Este licențiat în filosofie, la Sorbona, iar în 2001 și-a dat doctoratul în studii politice la Paris si Munchen. Ulterior preda ca lector la Boston şi profesor asistent la Berlin și efectuează stagii de cercetare postdoctorale la Harvard și Universitatea Notre-Dame [2].

După o prestigioasă carieră academică la cele mai înalte standarde globale, intră în slujba României mai întâi ca ambasador, în Regatul Danemarcei și Islanda (2005-2008) , apoi deputat în două rânduri (2008-2016) și ministru al culturii (2008-2009), având deci experiența diplomației, experiență în executiv și în legislativ.

Ieșind din jocul politic a reușit să dezvolte o afacere în domeniul educaţiei prin Școala Paleologu deci are şi experiență în mediul antreprenorial, un lucru deloc de neglijat pentru un adevărat liberal. De-a lungul carierei a publicat și câteva volume de marcă: „Despre conservatism”, „Sous l’oeil du Grand Inquisiteur– katékhon ou Antéchrist? Contribution à la théologie politique”, „De la Karl Marx la stenograme”, „Era supărăcioșilor” [2]. Preocupările sale publicistice, precum și cursurile pe care le organizează  prin Școala Paleologu [3], îl reliefează ca pe un intelectual preocupat de intersecția dintre cultura creștină și dreapta conservatoare, motiv pentru care poate coagula în mod autentic votul de dreapta, fie el conservator, creștin-democrat, dar și liberal clasic.

Paleologu este deci o personalitate completă, prin varietatea de cunoștințe și experiență în domenii esențiale atenţiei unui președinte, care poate media între instituțiile statului si societate. El este un diplomat cu studii de top la nivel global, care poate conduce diplomația romana. Până și cursurile patronate de Casa Paleologu, care au ca scop „educarea completă”, „îmbinarea calităților intelectuale, morale și sociale”, sunt o mărturie a unor abilități și cunoștințe pe care un președinte ar fi bine să le aibă și să le pună în slujba poporului pe care îl reprezintă.

[1] https://www.parismatch.com/Actu/Politique/Quand-Emmanuel-Macron-trop-amoureux-echouait-a-Normale-Sup-1190762

[2] https://ro.wikipedia.org/wiki/Theodor_Paleologu

[3] https://paleologu.com/ro/cursuri/portofoliu

+