Constituția SUA, în pericol?

„Istoria Americii a scos la iveală un software remarcabil: Constituția Părinților fondatori. În ultimele două secole, fidelitatea față de acest text sacru al corpului politic a generat pace, putere și prosperitate. Constituția Părinților Fondatori a trasat regulile de joc prin care milioane de oameni au creat cea mai dezvoltată economie a lumii, au prezervat libertatea religioasă a înaintașilor, au dezvoltat o uriașă armată, au promovat inovația și cercetarea științifică, au dat naștere unei bogate vieți artistice (de la regina muzicii jazz, Ella Jane Fitzgerald, până la Frank Sinatra, Nat King Cole, Louis Prima ori Sarah Vaughan).

Ce-i drept, constituția n‑a fost scrisă pentru îngeri, ci pentru pământeni. Dincolo de etichete, elitele globale trebuie să descopere o tristă realitate: lumea nu se confundă cu o pajiște de miei. Pentru cei mai mulți muritori de rând, viața rămâne o grea încercare. E neplăcut să vezi suferința unei mame abandonate și să asculți frustrarea unui copil îndoliat. E cumplit să întâlnești plânsul unui veteran de război ori disperarea unui pensionar lipsit de medicamente. Tocmai de aceea, Donald Trump a vorbit despre deschiderea inimii. Analizele economice, bazate pe cifre și statistici, sunt insuficiente pentru a descoperi realitatea.

În Statele Unite, miracolul social al faimosului melting pot a permis coagularea energiilor unor oameni veniți din toate colțurile lumii . Bancnotele de dolari exprimă pilonii centrali ai americanismului: „Libertatea” („Liberty”), „În Dumnezeu ne încredem” („In God We Trust”) și „E Pluribus Unum” („din mai mulți, unul”). Fiind o națiune de cetățeni imigranți, America nu pariază pe criteriul etnic pentru a aduce oamenii laolaltă. Când la evenimentele sportive sa educaționale se cântă imnul național, toată lumea se ridică în picioare. De ce? Pentru că versurile celebrează unitatea unui popor constituit prin puterea de‑a visa. Ceea ce îi unește pe americani sunt valorile nepieritoare din Declarația de Independență și Constituția neschimbată până astăzi.

Din nefericire însă, în ultimul timp, vedete de la Hollywood sau grupări radicale precum Black Lives Matter au o reacție viscerală la exprimarea patriotismului în sânul clasei mijlocii. Pe cale de consecință, Donald Trump a fost acuzat de rasism, izolaționism și xenofobie atunci când a vorbit despre măreția Americii și despre obligația oricărui lider de‑a negocia fiecare dolar cheltuit din visteria poporului.

A iubi o persoană înseamnă să nu‑i desconsideri valoarea și potențialul. A respecta o țară înseamnă să ușurezi înmulțirea talanților fiecărui semen de-al tău. Milioane de oameni muncesc, trăiesc, cred și visează. Decenii la rândul, America a permis unor sabotori să blocheze potențialul de creștere al națiunii prin hotărârea unor demnitari de-a nu mai respecta Constituția, libertatea de conștiință, regulile fair‑play, etica muncii și creativitatea antreprenorială. Președintele Trump crede că această criză de încredere poate fi depășită, dar numai printr-o conștiință a misiunii istorice atribuită Americii de chiar Providența divină”.

America, încotro?

Mihail Neamțu – Fenomenul Trump și America profundă

+