Crucea lui Hristos îi împarte pe oameni în două

 

 

De câțiva ani am observat cum, cu fiecare eveniment decisiv pentru direcția pe care o luăm ca omenire, și în România, dar și în alte state, din ceea ce pare un tot, se mai desprinde câte o parte.
Cernerea este din ce în ce mai minuțioasă, mai fină.
Mulți dintre cei care se declară cu ‘valori creștine’, se bazează, de fapt, pe ‘propria logică’, pe care o postează mândri pe cover-ul facebook-ului și se desprind ușor de acest trup.
De la o ‘revoluție’ (sexuală/sanitară/(re)educațională), la alta, suntem surprinși să observăm cum oamenii cu care am avut aparent aceleași opinii despre realitatea vieții (educația copiilor, libertate, cultură, știință, cercetare medicală, etc.), se vor alinia unui trend.
Cu atât mai mult dacă sunt inflenceri (‘politicieni’, ‘jurnaliști’, vânzători de alifii, ‘autori de carte’, mai nou).
Ei vin cu argumente aparent interesante, un spectacol de nuanțe îmbrăcate în cuvinte răsucite, cu iz sarcastic, ori cu tentă afabilă.
Nuanțele sunt foarte importante, total de acord. Mai ales acum, când ni se impune să renunțăm la ele.
însă, nuanțele acestea au și ele un rost, ele se așează doar pe o gândire forte, coerentă, ancorată în Hristos.
Nuanțele celor ce se auto-declară pe Social Media ca având ‘valori creștine’, sunt mai degrabă în relație preferențială cu o anumită direcție cognitivă sau afectivă, ce susține chestii caduce: partide, persoane, opinii pseudo științifice necercetate, panicarde, cu iz de ‘responsabilitate’ afectată.
Fără o trăire în Hristos, nuanțele acestea nasc monștrii ce mimează gândirea adevărată.
Ca sa pricepi ceva din realitatea interioară, din realitatea din jur și din incompatibilitatea dintre cele două – ai nevoie de ‘ceva’ mai mult decât doar să te numești ‘logic’ pe SM, ai nevoie chiar și de ‘ceva’ mai mult decât de simtul ridicolului, pe care cei ce au ‘privilegiul’ aroganței cred că-l dețin – ai nevoie de Hristos. Doar El îți poate da discernământ.
Gândirea nuanțată a unui sfânt este construită pe această bază a Adevărului Duhului Sfânt; ea respiră sens prin toate cuvintele.
Spre deosebire de încâlceala de nuanțe, a acestor influenceri de pe SM, ce ține loc de gândire, în care te sufoci, la propriu și la figurat.
M-aș lipsi total de această nuanțare a lor, așa cum m-am lipsit total de ei.
Urmați-i pe Sfinții Părinți, pe Sfinți! Unii dintre ei au fost cei mai învățați oameni ai vremii lor, însă nu și-au plasat logica lor mai presus de Hristos.
Nuanțele cuvintelor lor sunt singurele care au sens, pentru că poartă în ele Adevărul – pe Hristos.


Autor: Maia Maironi

Sursa: www.facebook.com/maia.maironi/posts/10222983656682031

+