Dan Barna și flirtul cu Rusia

În preajma alegerilor europarlamentare, dl. Dan Barna afirma: „…Polonia face jocurile Rusiei.”

Nu este pentru prima oară când „experți în politică externă” sau „politicieni de calibru” avertizează asupra pericolului polonez. Dar pe ce se întemeiază temerile lor?

Este necesar să urmărim situația ultimilor ani, pentru a putea observa mai atent cum a devenit Polonia un „satelit” al Rusiei.

Polonia s-a opus construcției gazoductului North Stream 2 care transportă gaz lichefiat din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică. Ca să reducă dependența energetică față de Rusia, săptămâna aceasta s-a angajat să cumpere gaz lichefiat din S.U.A. și să construiască un terminal pentru navele americane, un contract în valoare de 30 de miliarde de euro.

Acum doi ani, Polonia a început construcția unui canal navigabil prin Marea Baltică ca să evite complet trecerea prin apele teritoriale rusești.

La cererea lor, în țară staționează deja cel mai mare număr de militari americani din Estul Europei, nu mai puțin de 5.000 de oameni. Prim-ministrul Mateusz Morawiecki tocmai a cerut americanilor să construiască o bază militară permanentă, mai mult în întrevederea dintre președinții celor două țări, Trump și Duda, s-a discutat posibilitatea realocării tuturor celor 50.000 de soldați americani din Germania în Polonia, iritând la maxim Rusia.

Nici economic relația dintre cele două țări nu este una mai bună. Polonia a salutat, spre deosebire de unele puteri europene, decizia lui Donald Trump de a impune sancțiuni Rusiei iar în 2018 a fost țara care a cerut aplicarea de sancțiuni economice suplimentare în urma incidentului din strâmtoarea Kerci.

De-a lungul ultimilor ani, Polonia a dus o “luptă pe baricade” să blocheze prin orice mijloace achiziții strategice din partea investitorilor ruși. Martor a relației “apropiate” sunt cifrele oficiale oferite de statul polonez. Pentru perioada 2017-2018, au investit în Polonia doar cinci firme rusești, pe locul 34 iar în top se află Germania cu nu mai puțin de 468 de companii.

Atunci pe ce se bazează dl. Barna când atacă țara din UE cu cea mai mare “alergie” la ruși?

“Polonia lucrează împotriva intereselor europene” afirma Emmanuel Macron cu ceva timp în urmă. Pentru că s-au opus punctual imigrației necontrolate în Europa, polonezii au supărat cuplul Macron-Merkel, iar politicienii români trebuie să-și arate supunerea pe plan extern.

Dar lucrurile devin și mai intersante. În cadrul întâlnirii Putin-Macron de pe 19 august, președintele francez a anunțat că vrea îmbunătățirea relațiilor cu Rusia iar în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg de anul trecut, Emmanuel Macron a declarat: “Franța dorește să devină principalul investitor străin în Rusia”, întrecând astfel Germania și ignorând sancțiunile americane.

Astfel se explică ultima declarație a dl. Barna, venită pe 23 august, după întâlnirea Putin-Macron: “România trebuie să dezvolte relații economice cu Rusia și China”. Declarație retrasă după ce a primit aprecieri din partea celor de la Sputnik și ironii din partea presei românești.

În aceste condiții rămâne de văzut, odată ajunși la guvernare, poziția dl. Cioloș și a dl. Barna față de Rusia ca membri în Renew Europe și sub ascultare față de părintele fondator Macron. Cum vor putea dumnealor să păstreze relația vitală pentru siguranța țării cu S.U.A dar în același timp să mulțumească și interesele de la Înalta Poartă de pe Champes Elysee.

Și în concluzie dl. Barna, cine face jocurile Rusiei?

+