Demisie cu scandal la NY Times

Demisia de săptămâna trecută a lui Bari Weiss, o cunoscută editorialistă în cadrul publicației NY Times, a consimțit temerile privind direcția radicală pe care publicația a îmbrățișat-o în ultimii ani iar decizia ei a fost comentată atât de presa americană cât și de președintele țării.

Bari acuză publicația de un mediu de lucru ostil și bullying din partea colegilor împotriva exprimării libere a opiniilor care nu rămân pe o doctrina ideologică prestabilită. De fiecare dată când dorea să scrie un articol trebuia să înfrunte un adevărat asalt pshiologic din partea colegilor care o puneau la colț, inclusiv pe rețelele de socializare.  

Bari Weiss prezintă exemple concrete al modului discutabil cum NY Times permite publicarea articolelor. De exemplu, publicația și-a cerut scuze iar un jurnalist a fost forțat să își dea demisia în luna iunie doar pentru că a citat pe senatorul republican Tom Cotton (acesta spunea că soluția la oprirea anarihiștilor este intervenția armatei) dar în același timp publicația nu are nimic împotrivă să prezinte un interviu cu scriitoarea Alice Walker care se declară antisemită și își afirmă credința în reptilieni Illuminati.

De asemenea, ea atrage atenția că publicația NY Times a devenit dependentă de rețelele de socializare iar Twitter nu mai este de mult doar un spațiu unde poți promova titlurile importante ci a devenit un „editor șef” care decide ce se poate publica și ce nu. Adevărul, spunea ea, a ajuns să fie cunoscut doar de câțiva luminați iar restul trebuie să accepte necondiționat prescripțiile acelora.

De notat cum reductio ad Hitlerum atinge absurdul. Bari este de origine evreiască dar atacurile din partea colegilor (atunci când avea o opinie diferită pe un subiect) se încadrau în etichetările „clasice”: nazistă sau rasistă.

De ce este o știre care ne interesează? CNN și NY Times sunt principalele surse de știri politice din America pentru presa românească. În contextul în care aceste agenții trunchiază adevărul în scopuri ideologice, afectează percepția românilor asupra situației politice de peste ocean.

(poză preluată de pe MSNBC via National Review)

+