Dr Ștefan Mindea: chirurgul angelic

 

Director al Centrului Medical Universitar Stanford, cel mai tânăr director și fondator al secției de neurochirurgie minim invazivă al aceluiași centru şi membru cu distincție la Centrul de Cancer Stanford: iată doar câteva realizări profesionale ale neurochirurgului profesor doctor Ștefan Mindea.

Educația și formarea academică a acestui patriot veritabil au fost pe o pantă continuu ascendentă timp de 20 de ani în Statele Unite, după care s-a hotărât că a venit momentul să se întoarcă în România.

De ce? În primul rând pentru că, spune el, a văzut „o mare nevoie de neurochirurgi cu experienţă în străinătate”. Mai mult decât atât, doctorul Mindea spune că mărturiile martirilor români din închisorile comuniste despre jertfa pentru aproapele și pentru țară l-au făcut să își pună o întrebare crucială: „Eu pentru cine mă jertfesc?” Sprijinit de familie, de duhovnic și de prieteni, doctorul Mindea s-a întors în România împreună cu soția și cei 6 copii pentru a-i ajuta pe pacienții români care nu își permit să se opereze în străinătate.

În ciuda prestigiului, doctorul Mindea tot a întâmpinat piedici la revenirea în țară, neavând drept de liberă practică mai bine de un an (timp în care a devenit și diacon). În cele din urmă, a reușit să deschidă un cabinet de neurochirurgie unde, la prețuri de zeci de ori mai mici decât în străinătate, tehnicile sale minim invazive reduc semnificativ perioada de recuperare a pacienților.

Acest savant și neurochirurg de top este și un om cu o profundă credință în Dumnezeu. Ștefan Mindea a fost crescut de mic întru iubirea și lauda lui Dumnezeu, devotament despre care mărturisește că face parte și din practica sa medicală.

Modest din fire, doctorul Mindea consideră că viața nu stă doar în mâinile medicilor. El povestește despre un caz greu pentru care, înainte de operație, s-a dus să se roage la racla Sfântului Ioan Maximovici din San Francisco: „cu frică de Dumnezeu, aşa a decurs operația. Şi au fost multe alte operații la care ajutorul lui Dumnezeu a venit tainic. Pe medicii care nu văd lucrul ăsta nu-i acuz. Mă rog să vină vremea ca să-şi dea seama că tot ceea ce face medicul este foarte puţin.”

Convingerea că esența vieții omului este credința în Hristos motivează această dăruire pentru oameni. Doctorul Mindea le spunea românilor surprinși de revenirea sa: „Poți să pari că te străduiești pentru toţi şi ești foarte darnic, dar dacă se pierde legătura cu Dumnezeu, degeaba le faci pe toate. Realizările vor fi, nu vreau să zic în zadar, dar le va lipsi mult din esență.”

Sursa: Elena-Andreea Mut, Școala Neamțu

+