Elena-Andreea Moise: Învățăturile drepte

© RMN, Compiègne, Musée National du château

În Statele Unite și nu numai, o serie de tinere uimesc lumea prin viziunea lor conservatoare. Cadence Owens, Liz Wheeler sau Lauren Chen sunt doar câteva dintre tinerele „influencers” pe social-media, al căror comentariu conservator ajunge la milioane de oameni, indiferent de culoarea pielii lor (Cadence este afro-americană, Liz caucaziană și Lauren asiatico-americană) sau de originea lor socială.  

Acest fenomen de expresie conservatoare în rândul unor tinere începe să apară și în peisajul social media românesc. Mai jos vă reproducem gândurile unei tinere conservatoare, Elena-Andreea Moise, aflate în căutarea înțelepciunii perene:

Îmi sunt atât de dragi femeile care știu că pizma, invidia, ranchiuna, răutatea, gelozia și bârfa le otrăvesc inima.

Îmi sunt dragi femeile recunoscătoare pentru tot ce au și pentru tot ce nu au, pentru tot ce au obținut sau n-au obținut.

Îmi sunt dragi femeile care pășesc ușor, dar drept, întru demnitatea care le este stare firească; le văd, le simt și învăț de la ele. Atât cât pot și atât cât mi se permite.

Îmi e drag să le văd ochii blânzi, dar inteligenți, gesturile tandre și moi față de soțul sau copiii lor, grija pentru cămin și iubirea pentru ele. Admir puterea acestor femei de a găsi vorbă bună pentru cel aflat în necaz și dojana aproape părintească pentru cel aflat pe poteci greșite, și capacitatea lor de a rămâne smerite atunci când cineva le caută sfatul.

Ca femei, așteptăm întotdeauna (bașca și cerem asta) ca bărbații să vadă în noi chipul pe care vor dori să îl privească toată viața. Ne dorim ca aceștia să se îndrăgostească nebunește de noi și apelăm la diferite tactici de cucerire, fără să uităm a îmbrăca de fiecare dată hainele de duminică și aplicarea celui mai frumos ruj.

Și totuși ce anume sunt învățăturile drepte ?

Însă noi nu putem cere, așa cum spunea și Noica, ce nu am oferit: adică învățături drepte. Iar învățaturile drepte nu se dau doar bărbatului ori copilului, ci și celorlalte femei.
Cum putem ajuta și crește barbați puternici, cum putem învăța fetițele, din poziția de mame, ce inseamnă să fii femeie demnă, dacă noi ne bârfim una pe cealaltă? Cum putem aștepta ca ceilalți (îndeosebi bărbații) să ne ofere respect și iubire, de vreme ce noi nu ne putem oferi asta una celeilalte?
Cum putem cere ca bărbatul să fie vulnerabil în fața noastră și cum putem avea pretenția de la acesta să își deschidă sufletul, când noi bârfim și trădăm încrederea unei alte femei care a făcut același lucru?

Nu fiți invidioase pe frumusețea alteia, nu vă doriți viața altei femei. Nu trădați încrederea prietenelor voastre, nu fiți ciudoase pe bunăstarea lor ori fericite de necazul prin care trec.

Uitați-vă una la cealaltă cu iubire, admirație, respect – și învățați.
Altminteri nici bărbatului nu îi puteți oferi nimic de valoare.

+