Ereziile lumii moderne

Într-o lume în care găsim multe voci care pot construi un infern terestru, există voci, și nu puține, cu care se poate instaura un paradis. Vocile acestea constituie forța dinamică de pe urma careia creștinismul trăiește, nu ca un sistem filosofico-social, ci efectiv ca mod de viață. Una dintre aceste voci, de care ne bucurăm cu toții, este domnul Mihail Neamțu, un erudit, un om de cultură, o persoană cu un profil de gentleman, un rafinat al valorilor și un creștin devotat – nu-mi doresc să sune totul ca o cântare în strună, ci totul este un sincer rezumat al evidențelor.

În această seară, bucuria comemorării nașterii celui mai mare om născut din femeie, a fost sporită de un eveniment, o sesiune online inițiată de ASCOR Alba Iulia, sub demna de apreciat conducere a părintelui Răzvan Brudiu. Sesiunea susținută de către domnul Neamțu a fost un eveniment bine-venit, o adăpare din izvorul rece si bun al valorilor creștine, al eleganței intelectuale și al erudiției.

Lumea din ziua de azi trăiește sub un aspru despotism al contra-porucilor decalogului sinaitic. Totul, de la etică personală și până la cultura națională, se află sub asediul noii presupuse culturi occidentale. Marx, Engels, Freude – pionierii dezastrului european, au reușit să destabilizeze o serie de valori eminente. Superbul periplu făcut de domnul Neamțu, într-o cheie comparativă dintre poruncile lui Moise și noile porunci marxiene, ne arată clar agenda de zi a comunismului, începând cu faimoasa declarare a morții lui Dumnezeu, prin gura nebunului lui Nietsczhe, și până la destabilizarea relației omului cu aproapele său.

Ereziile moderne cu care se confruntă lumea actuală fac ravagii – trebuie să fim sinceri și să recunoaștem acest lucru – dar, nu sunt indestructibile. O învățătură venită dintr-o minte omenească potrivnică evidenței proniei divine și specificului creștinismului nu are altă soartă decât eșecul. Poate este o chestiune de timp până întreaga lume va observa că aceste erezii moderne sunt doar niște minciuni și, ca orice altă minciună, acestea nu au cale lungă de străbătut, pentru că lucrul fiecărei minți va fi cercetat prin focul timpului și al înțelegerii corecte și ferme.

Cu gândul și cu nădejdea unor viitoare întâlniri online sau, de ce nu, față către față, ca să folosesc sintagma paulină, îl salut cordial pe domnul Neamțu Mihail, încurajându-l și mulțumindu-i pentru activitatea frumoasă desfășurată de către domnia sa.

Autor: Szolloși Sergiu Gabriel

+