Fermecătoarea Abigail

 
Este consemnat in Vechiul Testament un episod din viața unui cuplu: Abigail și Nabal. Poate că ar fi potrivit să spun că e chiar un trio: Nabal-Abigail-David.
Citindu-l cu atenție, te suprinde modul in care Dumnezeu Creează circumstanțele iar oamenii fac alegeri in fața lor.
Cuplul Abigail -Nabal: ea este este o femeie “plină de judecată și frumoasă la chip”, el este un om bogat, nebun ( se pare că era patologic), “aspru și rău in faptele lui” și alcoolic. Nu știm de ce o femeie frumoasă, inteleaptă, fermecătoare ca Abigail s-a căsătorit cu un astfel de bărbat.
Intr-un moment critic de confruntare între David si Nabal, primul ia decizia de a-l ucide pe cel din urmă. Abigail află și, femeie “cu judecată”, creează imediat o strategie de a-și salva soțul nebun. Decide să-l întâlnească pe David,fără să-l înștiințeze pe Nabal.
Tabloul intâlnirii dintrecei doi este plin de frumusețe și senzualitate. Abigail îl farmecă pe David nu atât cu darurile ei – pâine, vin, friptură de oaie, grâu prăjit, turte cu stafide ( probabil preparate de ea) și smochine-, cat mai ales prin atitudine: gesturi, vorbire, mesaj (Imi imaginez că Abigail și-a ales și o ținută superbă, rafinată, elegantă, pentru această întâlnire. Nu s-o fi dus cu Șorțul in față și cu mirosul de oaie în păr). In primul rând, se aruncă la picioarele lui David. In al doilea rând, ia asupra ei vina soțului. In al treilea rând, fără să se victimizeze, justifică atitudinea lui Nabal :” este plin de nebunie”. In al patrulea rând, îi cere iertare. În al cincilea rând, îl binecuvântează pe David cu urări minunate, chemând prezența lui Dumnezeu in viata lui.
 
Ne putem imagina modul in care David a privit-o pe frumoasa și intelepta Abigail in timp ce aceasta negocia viața soțului ei. Ne putem imagina și ce -a fost in sufletul și mintea lui Abigail, hotărâtă să transele o chestiune de viață și de moarte. In orice caz, Abigail capătă îndurarea și favoarea lui David. Acesta se desparte de ea ea cu următoarea urare:
“ Binecuvântat să fie Domnul Dumnezeul lui Israel care te-a trimis astăzi înaintea mea! Binecuvântată să fie judecata ta și binecuvântată să fii tu, că m-ai oprit in ziua aceasta sa vara sânge și mi-ai oprit mâna! (…) Suie-te in pace acasă; vezi că ți-am ascultat glasul și te-am primit bine.”
 
Abigail se întoarce acasă unde soțul chefuia pe rupte :” inima era veselă si era beat mort”. Dimineața, după ce trecuse beția, Abigail îi povestește despre intalnirea ei cu David. Aflăm că auzind istorisirea, “ inima lui Nabal a primit o lovitură de moarte și s-a făcut ca o piatra”. După zece zile, a si murit. Deci, nu a murit de mâna lui David, ci …de inima lui rea. Acum mă tot întreb de ce a făcut infarct Nabal? Nu a suportat ca soția să-i rezolve problema? Era gelos? Nu era capabil să priceapă dragostea soției lui care a împins-o să spargă cateva bariere? Suferea de complexul superiorității sau al inferiorității, de aroganță și mândrie? Astea i-or fi provocat nebunia?
 
Cert este că după moartea lui Nabal, Abigail devine una dintre soțiile lui David. Atât de mult a fost fermecat David de Abigail.
Sunt multe lecții de învățat din această relatare…despre relații de cuplu, dezvoltare personală și prejudecăți. Vă las bucuria descoperirii lor.
Ceea ce dă farmec unei femei nu este (doar) frumusețea fizică, ci (și) judecata, înțelepciunea. Iar aceasta se dezvăluie prin gesturi, cuvinte, mesaj, ton, atitudine. Și, da, femeia poate fi un partener egal de discuție pentru bărbat. Si poate lua cele decizii bune, dificile, in momente de criză. Acum, egalitatea asta este cam inegală in mod natural. Depinde de femeia si bărbatul care discută. Cât sunt de înțelepți. Nabal nu era.
Intelepciunea și feminitatea îi dau femeii o adevărată putere de a influența totul in jurul ei. Până la urmă, la asta suntem chemate noi, femeile, să influențăm, să avem impact in relații, la locul de muncă, in comunitate, in societate.
+