Forţa sugestiei negative – efectul NOCEBO

 

Efect placebo – efect nocebo

Este incredibil cât de mult poate fi influenţat subconştientul fiecarui individ de forţa sugestiei !

Multa lume a auzit de efectul PLACEBO. In cadrul unui experiment medical, ţi se da un medicament despre care ţi se spune ca este foarte eficient – de exemplu un pansament gastric.

Din 100 de voluntari pe care se testeaza medicamentul, aproximativ 50 constata intr-adevar ca au scapat de durerea de stomac.

Dar, surpriza ! Aşa-zisul medicament este de fapt o bobiţa de zahar acoperita de un inveliş albastru.

El nu conţine nimic altceva decât zahar. Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari ? Forţa sugestiei. Li s-a spus ca se vor face bine, au fost convinşi ca se vor face bine şi s-au facut bine.

Mult mai puţini au auzit de efectul NOCEBO.

In cadrul unui experiment similar, ţi se da o pastila despre care eşti avertizat ca iţi va face rau – de exemplu crampe stomacale. De data aceasta, numarul celor care se plâng de dureri la stomac este insa de 90 dintr-o 100 ! Evident, era aceeaşi pastila inofensiva de zahar.

Se constata insa ca forţa sugestiei negative este mult mai mare decât a sugestiei pozitive.

Lucrul acesta trebuie sa ne dea de gândit.

Suntem expuşi zilnic, ora de ora, unei adevarate avalanşe de mesaje negative, in primul rând prin presa: virusi,inundaţii, cutremure, avioane prabuşite, crime, violuri, razboaie,atentate teroriste,clanuri mafiote, preţuri care cresc, bârfe rautacioase ale colegilor, accidente de maşina etc.

Suntem deprimaţi, ne pierdem increderea intr-o viaţa mai buna, aşteptam sa ni se intâmple ce este mai rau. Si, de obicei, la ce te aştepţi, aşa se intampla.

Dam vina pe ursita, pe guvern, pe socri, pe colegi, fara sa observam ca de fapt raul este in noi. Ca l-am lasat sa patrunda in mintea noastra ori de câte ori a vrut, fara sa realizam ca traim in casa cu un duşman.

Gata! Evitaţi sa mai urmariţi jurnalele cu ştiri negative. Schimbaţi postul pe altceva. In fond aveţi 25-30-40 de canale prin firma de cablu.

Evitaţi persoanele negative, cele care se vaita permanent, critica şi condamna.

Asociaţi-va cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre succes. Daca vreţi sa aveţi o viaţa de succes, trebuie sa staţi cat mai mult in preajma unor oameni de succes. Invaţaţi de la ei, gândiţi ca ei, acţionaţi ca ei.

Autor: Nicolae Popa

Sursa: facebook.com/nicolaepopasibiu/posts/2985233348261238

+