Ioan Aurel Pop – portret

Ioan-Aurel Pop s-a născut pe 1 ianuarie 1955 în județul Cluj. Este un renumit istoric român, profesor universitar și președinte al Academiei Române. A terminat cursurile liceului „Andrei Șaguna” din Brașov ca șef de promoție. După efectuarea stagiului militar obligatoriu, în termen redus, a urmat Facultatea de Istorie și Filozofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea Istorie Medievală unde, de asemenea, a terminat șef de promoție. În perioada 1985-1989 a susținut cursurile doctorale, astfel că, după prezentarea tezei intitulate „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV – XVI”, a devenit doctor în istorie. În anul 2012, academicianul Ioan-Aurel Pop a fost ales în funcția de rector Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În tot acest timp, Ioan-Aurel Pop a participat la numeroase schimburi de experiență și a desfășurat activitate profesională în străinătate. A fost profesor invitat (bursier Fullbright) la Universitatea din Pittsburg – Pennsylvania (SUA), din 1993 deține funcția de director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, iar între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York.

La data de 5 aprilie 2018, datorită muncii sale intelectuale, a fost ales președinte al Academiei Române, funcție pe care o ocupă până în prezent.

Lucrările sale sunt axate, în general, pe cercetarea istoriei medievale a românilor și a Europei Centrale și de Sud-Est, fiind adept al curentului naționalist. Este un autor de excepție, din scrierile sale amintim: „Instituții medievale românești: Adunările cneziale și nobiliare (boierești) din Transilvania în secolele XIV–XVI”, „Românii și maghiarii în secolele IX-XIV. Geneza statului medieval în Transilvania”, „Geneza medievală a națiunilor moderne (secolele XIII–XVI)”.

„Se spune că sunt în lumea aceasta cam o sută de cărți pe care dacă le citești, nu ai nevoie de mai multe. Nu este chiar așa, mai ales pentru aceia care trăiesc între cărți și care știu câtă viață vie se concentrează în cărți. (…) Biblia însumează, dacă știm cum s-o citim, toată experiența importantă a omenirii” mărturisea academicianul Ioan Aurel Pop într-un interviu recent. Această afirmație conține unele dintre convingerile centrale ale unui om de excepție care va ocupa podiumul online al Școlii de Lideri din 10-12 septembrie 2020.

Președintele Academiei Române este unul dintre vorbitorii principali la evenimentul de leadership al „Vocii Libertății” din acest an. Dacă doriți să îl urmăriți în direct, vizitați pagina noastră  https://store.vocealibertatii.ro/shop/uncategorized/scoala-online-de-lideri-2020-rezistenta-crestina-intr-un-veac-intunecat/ și înscrieți-vă acum.

+