Libertatea academică şi atacul politic de tip sovietic

 

“Atacul lui Madalin Hodor la adresa lui Theodor Paleologu este ticălos și descalificant. În mod normal, întreaga comunitate academică ar fi trebuit să reacționeze prompt și să condamne fără menajamente afirmațiile lui Hodor. Pentru cine nu știe, Hodor îl acuză într-o postare pe Paleologu de nazism pentru că și-a scris teza de doctorat despre Carl Schmitt.

Nu despre candidatul la președinție Theodor Paleologu este vorba, ci despre libertatea academică. Despre libertatea gândirii și a cuvântului. Despre felul în care un cercetător, un istoric, deci un om de carte, deturnează un subiect atât de sensibil în scopuri politice, cu consecințe enorme pe termen lung. Dacă cineva din presă ar fi scris așa ceva, rămânea o problemă, dar nu la fel de mare. De-a lungul timpului s-au întâlnit – și continuă să se întâlnească – destui mojici isterici, plătiți să muște la comandă. Însă Hodor este cercetător la CNSAS, familiarizat cu procesele și tehnicile sovietice. Când o acuzație abjectă de felul acesta vine de la un istoric care profesează în cercetare, libertatea academică a tuturora este pusă în pericol.

Repet: nu candidatul Paleologu este important aici, ci pericolul la care este supusă cercetarea din cauza unor afirmații iresponsabile de felul acesta. Nu există subiecte tabu în cercetare; nu scrii un articol științific sau o teză de licență sau de doctorat pentru a demonstra că cutare sau cutare autor a fost un mare gânditor. Scrii pentru a testa o ipoteză sau mai multe. Dacă atunci când auzi numele Schmitt, mintea ta se gândește la nazism, înseamnă că ești un ignorant. Dar faptul că ești un ignorant te privește numai pe tine. Afirmațiile slobode și judecățile ticăloase afectează întreaga comunitate academică. De aceea, din punctul meu de vedere, Universitatea românească trebuie să condamne orice text de acest fel, care provine de la un om angajat în cercetare.”

Sursa: Robert Gabriel Ciobanu

+