Puterea de a fi corect

Corectitudinea este o calitate de bază a fiecărui om care se respectă și care vrea să fie respectat. A fi corect este o virtute pe care o poți dobândi prin urmare a tot lucrului bun și cinstit pe care vrei să-l faci.

Desigur că nu fiecare om înțelege ce înseamnă să fie corect. Ca să poți deosebi lucrurile corecte de cele incorecte este necesară tărie de caracter, trebuie să ai verticalitate, să fii educat, să ai curaj și să mai ai și puțină substanță cenușie.

A fi corect, nu este doar o obligațiune morală, ci și una firească a omului liber. Este clar pentru toți de ce este bine să fii corect din punct de vedere moral, dar mulți nu știu că dacă ești corect în toate sferele în care te afli, absolut în toate, atunci ai de câștigat tu, partenerul tău și chiar întreaga societate. Cu toții știm sau cel puțin am auzit de “Teoria Jocurilor” (n.ed. Game Theory), care ne arată încă o dată că atunci când ești corect și nu te gândești doar la tine, are de profitat întreaga echipă.

În acest joc, toți cei vizați sunt puși în situația de a-și alege o strategie pentru a-și maximiza recompensele primite ca urmare a propriilor acțiuni raportate la manifestările celorlalți. Fiecare jucător are interesele sale și încearcă să-i păcălească pe toți cei din echipă, dar acest comportament îl au și ceilalți colegi crezând că doar ei sunt cei mai deștepți și prin urmare, cum e și de așteptat, pierd toți, fiecare în parte, plus și întreaga echipă. Dar, dacă s-ar schimba comportamentul și fiecare s-ar gândi nu la sine, dar și la cel de lângă el, atunci ar fi toți în profit. Acest experiment al jocului, poate fi pus în aplicare, atât în situația dintre doi vecini, cât și în situația celor mai mari companii sau țări ale lumii. Dacă noi nu ne vom bate între noi și nu vom căuta doar profitul nostru și dacă ne gândim și la cel de lângă noi, atunci vom fi respectați, corecți, un exemplu pentru fiecare și pe deasupra vom avea profit din asta.

Este adevărat că omul este o ființă egoistă și admirația ține foarte puțin, iar dacă omului nu-i iese ceva din ceea ce urmează să facă, atunci el ori nu face nimic (ceea ce este rău în sine), ori face doar de dragul de a fi făcut, însă fără dăruire (care, prin urmare tot rău este).

Oricare lucru pe care l-am face, indiferent unde ne aflăm și dacă ne vede cineva sau nu, noi trebuie să-l facem corect  –  și nu în așa mod încât să ne iasă ceva doar nouă, ci în primul rând aproapelui nostru.

A fi corect este o calitate supremă, pe care, desigur, nu toți o au sau și-o pot permite. Așa că, dragă cititorule, nu te aștepta de la oricine să fie corect (cu toate că ar fi bine, minunat chiar!), dar fii tu  –  dacă vrei și nu lăsa o asemenea povară pe seama altuia.

Să nu coborâm la nivelul omului rău, ticălos și egoist, să fim noi începutul binelui pe care ni-l dorim!

Ilarion Boian, Chișinău, 2019

+