Regula 1: Stai drept și trage umerii înapoi


Aceasta este Regula nr. 1. Vă recomand să începeți cu Introducerea.
“Ce aplecat ești de spate…”, “Stai drept!”. Probabil ați auzit adesea expresiile acestea. Chiar e atât de important să ai o poziție dreaptă sau e doar o pretenție estetică?   

Există asemănări uluitoare între oameni și animale precum homarii. Acestea se observă în ceea ce privește ierarhiile dominării existente în cele două categorii, dar mai ales în ceea ce privește modul asemănător de organizare a acestor ierarhii, asta presupunând relațiile existente în cadrul lor și consecințele desfășurării acestora, la nivel neuro-chimic și fiziologic. 

În urma confruntărilor dintre homari pentru teritoriu și avansare în ierarhie (și încă câte avantaje prezintă o astfel de avansare, cum ar fi dobândirea de status superior și atragerea femelelor dezirabile), confruntări comice, de altfel, asemănătoare meciurilor dintre pugiliști, homarul învingător prezintă un nivel crescut de serotonină (neurotransmițător), iar cel învins, un nivel în descreștere. Nivelul de serotonină este un excelent indicator al performanțelor următoare și se reflectă fidel în postura corpului. Astfel, un nivel crescut de serotonină denotă o postură dreaptă, fermă, măreață (homarii își întind membrele pentru a părea înalți și periculoși), pe când un nivel scăzut de serotonină va rezida într-o poziție inhibată, strânsă în ea, cu umerii lăsați și spatele încovoiat (în cazul omului). Nivelul scăzut de serotonină înseamnă încredere scăzută în sine, pregătiri mai costisitoare în caz de urgență, mai puțină fericire, mai multă anxietate, boală, speranța de viață scăzută, atât la oameni cât și la crustacee. Nivelul crescut reprezintă exact opusul, motiv pentru care cei aflați în vârfurile ierarhice au parte de succes și dețin puterea.

De asemenea, un aspect interesant este principiul distribuției inegale. Atunci când un homar îl învinge pe un altul, șansele de reușită viitoare îi sporesc, pe când celui învins îi se reduc considerabil. În lumea homarilor se aplică „principiul învingătorul-ia-totul”, precum în lumea oamenilor, unde primii 1% dețin la fel de multe resurse precum ultimii 50% din ierarhie. Uneori îi se spune și principul Matei (Matei 25:29: “Celui ce are i se va da și-i va prisosi, iar de la cel ce n-are și ce are i se va lua”). 

Acum că am aflat despre serotonină și despre cum un nivel scăzut al acesteia este de nedorit, Peterson ne avertizează că există mai mulți indicatori ai eșecului/ haosului. Unul dintre aceștia este un ritm circardian dereglat. Ce înseamnă asta? Un program de somn haotic, mâncatul dezordonat, lipsă de mișcare. Soluții? Aici intervine rolul salvator al rutinei. Rutina, în sensul stabilirii unui program de somn constant (deși contează foarte mult numărul de ore dormite, preferabil 8, e mai important să dormi în același interval de ore cât mai constant, chiar dacă nu respecți numărul de ore recomandate), a unui program de servire a meselor regulate, la intervalele normale, recomandate, precum și al practicării activității fizice zilnic. Nu este până la urmă și acesta o modalitate de a sta drept, având grijă de tine? 

Oamenii se analizează permanent unii pe ceilalți. Dacă ești văzut ca având o poziție de înfrânt, vei fi perceput precum unul. Dacă stai drept, trăgând umeri înapoi, vei trimite semnale, asemeni crustaceelor, că ești stăpân pe tine. Bine, bine, dar dacă o poziție de înfrânt se justifică? Dacă aceasta e realitatea, o pot eu oare fenta prin simpla schimbare a poziției corporale? Ei bine, a sta drept nu presupune o simplă poziție fizică, ci implică inclusiv dimensiunea metafizică, spirituală. A sta drept presupune a accepta teribila responsabilitate a vieții, înseamnă asumarea sacrificiilor necesare pentru crearea unei realități productive, înseamnă a păși drept cu privirea ațintită înainte, a vorbi deschis și a-ți face prioritate printre dorințele tale, ca și cum ai avea un drept asupra lor. “Încurajează serotonina să curgă din belșug prin circuitele neuronale ahtiate după efectul ei liniștitor”. 

Observând aceste aspecte îmbunătățite, oamenii vor începe să te perceapă ca fiind capabil și competent, oferindu-ți feedback pozitiv. Vei începe să-ți reduci din anxietăți și vei avea la dispoziție curajul și încrederea necesare pentru a putea face față haosului. 

Ia o atitudine fermă și îndreaptă-ți spatele! 

+