Să nu ne așteptăm la miracole după moţiune

După moțiunea de cenzură reușită de joi, eu zic să nu ne așteptăm la miracole de la consultările pentru formarea noului guvern.

Faptul că Iohannis îl va numi luni mai marti pe Ludovic Orban de la PNL premier, nu înseamnă că acesta va trece de votul parlamentului. Pentru că asta ar însemna ca toată lumea să îi facă lui Klaus cadou al doilea mandat. Toate partidele majore au acum alte interese.

Aflandu-ne în campanie electorală, fiecare partid va cauta să se bage in seama și să își promoveze în primul rand agenda și candidatul propriu. Eu cred că până pe 24 noiembrie țara va fi tot în haos. Asa se întâmplă într-o republică bananieră, unde respectul pentru națiune sau institutii este total inexistent, iar interesele de grup sunt mereu mai importante.

Sa nu ne îmbătam cu apă rece cum au făcut multi după alegerile Europarlamentare din 26 Mai. Nu uitați că de fapt, nu s-a schimbat NIMIC în compoziția parlamentului actual, doar s-au mișcat unii deputați de la PSD spre Pro-România. E doar o iluzie să credem că joi a avut loc vreo revoluție. A fost o simplă repoziționare de trupe. Cu toate eforturile lui Iohannis, dacă Ponta și Tăriceanu nu lăsau PSD-ul în offside, ieri nu s-ar fi întâmplat nimic.

Vom vedea ce repoziționări vor avea loc, dupa motiune, și în schema candidaților la prezidențiale. Așa cum spuneam zilele trecute, candidatura d-nei Dancila se ține de un fir de păr. NIci domnul Barna nu stă prea solid, iar procentele lui Iohannis daca nu reuseste sa impuna “guvernul meu” se pot zgalțai și ele puternic.

Pe de altă parte, candidatul Mircea Diaconu, deși nu prezinta foarte mult conținut, este prezent zilnic în mass media cu filmulețe și povești frumoase. Nici Toader Paleologu nu stă rău la capitolul prezență in mass – media, cu toate că dansul e mai mult profesor decât povestitor. Ramâne cum am zis: după ziua de joi, doi urcă, doi sau trei coboară.

+