Studii de gen: știință sau ideologie?

Urmând îndemnul evanghelic „dacă vor tăcea aceştia, pietrele vor striga”, intelectualii români nu au rămăs impasibili la asaltul ideologic împotriva valorilor creștine, științei și în final al bunului simț. Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Teodor Baconschi au luat atitudine scoțând în evidență pretențiile ideologiei de a se prezenta drept știință.

În înțelegerea mea, “studiile de gen” sunt ideologie. Ideologia, simplu spus, e un sistem de idei care caută să determine acțiuni sau efecte sociale, politice sau de altă natură. “Studiile de gen” își propun explicit să genereze “egalitate de gen”, deci să modeleze realul după ideea că există mai multe constructe personale sau colective, numite “genuri”, dintre care unele sunt oprimate, marginalizate, neauzite, nerecunoscute, discriminate etc., și că trebuie să li se facă dreptate. Sigur, e legitim să propui această teorie, așa cum e legitim să susții teoria că există doar două sexe, sau că nu orice diferență între ele este “discriminare”. Scopul acestor “studii universitare” nu este să asiste studenții în libera căutare a adevărului, fiindcă ideologia nu caută un adevăr, ca știința, ci l-a formulat încă din premise. Nu e posibil, de pildă, ca la capătul unui curs de “gender studies” să descoperi că “patriarhatul” a asigurat progresul demografic, economic și intelectual al lumii euro-atlantice, sau că de fapt nu există decât două sexe și deviații clinice de la normă, așa cum e posibil să descoperi într-un curs de anatomie sau de psihiatrie”,  a declarat profesorul clujean Adrian Papahagi.

Fostul Minstru de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat:

„[…] Pe lângă aceste trei categorii, apare de vreo câteva decenii și o IDEOLOGIE DE GEN, care ne spune că nici biologia, nici chirurgia, nici cutumele nu au vreo treabă cu identitatea pe care și-o asumă cineva. Toate astea sunt prostii. De fapt, putem fi ”ce vrem”, după ”cum ne simțim”. Și cum cele trei variante enumerate păreau cam sărăcuțe, au mai fost inventate – pe fondul unei adevărate nebunii ideologice – încă vreo CÂTEVA ZECI de ”identități”, la ”alegere”. Eu sunt de acord că pot exista persoane atrase de această ideologie. Nu pot fi de acord cu predarea ei în școli, cu titlu de ”emanicipare”, ”progres social” etc.; […] Dar ce au în comun cele semnalate cu ”teoria” că diferitele aberații cromozomiene instituie ”dreptul” oricui de a se identifica cu cele 40-50 de ”genuri” inventate de radicalii tiraniei minorităților asupra plicticoasei majorități formate din bărbați și femei?”.

Vicepreședintele PMP, Mihai Neamțu, a avut o intervenție de excepție în care a demonstrat cum teologia și știința le stă împotrivă ideologilor, care au confundat starea spirituală asexuată cu o nivelare a biologiei pe baza unor păreri subiective. Discursul integral al acestuia se poate urmări aici:

https://www.facebook.com/mihailgeorgeneamtu/videos/10219097533804196/

 

+